×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

  • تاریخ انتشار : 1400/07/03 - 09:14
  • بازدید : 67
  • تعداد بازدید : 65
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

ویروس کرونا چه تاثیری بر دهان و دندان می‌گذارد؟

محققان برزیلی اعلام کردند که حس چشایی از دست رفته یا تغییر یافته، خشکی دهان و زخم در بیماران کووید – 19 شایع است و این علائم ممکن است مدت زیادی پس از ناپدید شدن دیگر علائم باقی بمانند.

ویروس کرونا چه تاثیری بر دهان و دندان می‌گذارد؟

به نقل از یو اس نیوز، طبق بررسی گسترده بیش از ۱۸۰مطالعه منتشرشده، تقریبا از هر ۱۰بیمار مبتلا به کووید چهار بیمار اختلال در طعم یا از دست دادن کامل طعم را تجربه می‌کنند اما خشکی دهان بیش از این میزان و ۴۳درصد گزارش شده است.

محققان این مطالعه به بررسی علائم بهداشت دهان و دندان حدود ۶۵هزار بیمار مبتلا به کووید-۱۹در سراسر جهان پرداختند و برخی از نتایج قابل پیش‌بینی و شگفت‌انگیز را منتشر کردند.

دکتر ادموند هیولت، سخنگوی انجمن دندان‌پزشکی آمریکا با مرور این یافته‌ها اظهار کرد: در مورد بیماران مبتلا به  کووید-۱۹به‌طور خاص، پیام مهم این است که عادات بهداشت دهان و دندان سالم را در طول بیماری حفظ کنند البته اگر قادر به انجام این کار هستند. خشکی دهان، خطر پوسیدگی دندان را به میزان قابل‌توجهی افزایش می‌دهد، بنابراین مسواک زدن دوبار در روز با خمیردندان حاوی فلوراید، نخ دندان کشیدن یکبار در روز، محدود کردن میان وعده‌ها و پرهیز از غذاها و نوشیدنی‌های شیرین بهترین راه برای حفظ سلامت دهان و دندان طی بیماری است.

در حال حاضر، اکثر افراد می‌دانند که از دست دادن حس بویایی و چشایی از علائم اصلی عفونت با ویروس سارس-کوو-۲(SARS-CoV-2) است اما نتایج تحقیق گروهی به رهبری محقق دانشگاه برازیلیا برزیل برخی از این تغییرات را مشخص کرد.

بر اساس نتایج این مطالعه در افراد مبتلا به کووید، حس چشایی کاهش می‌یابد و در واقع به هیپوگوسیا(hypogueusia)  مبتلا می‌شوند، یا حس چشایی دچار اختلال شده و در آن همه چیز مزه شیرین، ترش، تلخ یا فلزی دارد (دیسگوزیا) یا کلا طعم و مزه از بین می‌رود که به آن آگوسیا(ageusia) گفته می‌شود.

به دلایلی که هنوز نامشخص است، محققان دریافتند که به نظر می‌رسد این عوارض در بیماران اروپایی کووید شایع‌تر بوده و حدود نیمی از آنان را تحت تاثیر قرار داده است همچنین یک سوم بیماران مبتلا به کووید در آمریکا و یک چهارم بیماران آمریکای لاتین همین مورد را بیان کردند. برخی از بیماران مبتلا به کووید نیز ضایعاتی را روی یا زیر زبان خود یا در امتداد لثه‌ها و کناره‌های دهان گزارش کردند.

هیولت تاکید کرد: این عوارض منحصر به کووید نیست و برای همه اتفاق نمی‌افتد.

وی افزود: روشن نیست که چرا برخی دچار مشکل دهانی می‌شوند در حالی که برخی دیگر این مشکل را ندارند البته حتی عفونت خفیف ممکن است تا حدی اختلال دهانی ایجاد کند.

هیولت تصریح کرد: در حالی که هنوز مشخص نیست علائم دهانی تا چه زمانی ممکن است ادامه یابند اما به نظر می‌رسد که آنها می‌توانند بخشی از مجموعه علائم شناخته شده به‌عنوان «کووید طولانی» باشند؛ این اصطلاح به بیمارانی اطلاق می‌شود که ماه‌ها پس از بهبودی، بسیاری از علائم اولیه خود را دارند و با مشکلات مربوط به بیماری کووید مبارزه می‌کنند.

مسائل مربوط به سلامت دهان و دندان طی همه‌گیری ایجاد شد زیرا بسیاری از بیماران چکاپ‌های معمول را به تعویق انداختند.

وی می‌گوید: حتی افرادی که تحت تاثیر مسائل مربوط به کووید قرار نگرفته‌اند باید به خاطر داشته باشند که حفظ سلامت دهان و دندان، کلید اصلی سلامت کلی است. اجازه ندهید ترس از ابتلا به کووید مانعی در ادامه مراقبت از دندان شما شود.

وی گفت: ثابت شده است که مراجعه به دندانپزشک در دوران همه‌گیری از نظر خطر ابتلا به کووید-۱۹ بسیار ایمن است.

این توصیه توسط دکتر شروین مولایم، متخصص پریودنتیست و جراح ایمپلنت، مدیر موسسه تحقیقات دهان در لس‌آنجلس نیز مورد استفاده قرار گرفت. وی با ابراز تاسف گفت: با وجود اینکه یک سال از همه‌گیری می‌گذرد مردم هنوز به مطب‌های دندانپزشکی مراجعه نمی‌کنند.

وی افزود: آنان روال مراجعه به دندانپزشکی را کنار گذاشته‌اند و نتیجه این امر افزایش خونریزی لثه، بیماری‌های پریودنتال و آثار سوء‌ دندان‌قروچه است.

مولایم توضیح داد: آنچه باعث دندان‌قروچه این افراد در شب می‌شود احتمالا استرس ثانویه آنان از بیماری واقعی است، به این معنی که استرس ناشی از کووید می‌تواند باعث ایجاد درد فک(TMJ) و همچنین ترک‌خوردگی و خرد شدن دندان‌ها شود.

وی توصیه کرد: در دوران همه‌گیری یا غیر از آن، مراقبت از دندان را در اولویت قرار دهید.

نتایج این تحقیق در نشریهDental Researchمنتشر شده است.

  • گروه خبری : گروه های مطالب,ویروس شناسی
  • کد خبر : 108375
کلید واژه
تنظیمات قالب