درمان بی سابقه ایدز با پیوند سلول های بنیادی
محققان میگویند توانستهاند فردی مبتلا به ویروس اچ آی وی را با استفاده از سلولهای بنیادی در مسیر بهبود قرار دهند.
به نقل از نیواطلس، یک گروه بین المللی از دانشمندان می گویند به یک سرنخ کلیدی و کاربردی برای مقابله با ویروس مرگبار اچ آی وی دست یافته اند که شرایط یک فرد بیمار را ارتقا بخشیده است.
این فرد که در لندن بستری است، بعد از پیوند مغز استخوان با استفاده از سلول های بنیادی توانسته در برابر ویروس اچ آی وی مقاومت کند. شرایط این بیمار در 18 ماه گذشته بهبود یافته و هیچ نشانه ای از وجود ویروس اچ آی وی در جریان خون او مشاهده نشده است.
پژوهشگران دانشگاه های کمبریج، ملبورن و وستمید که در حال پژوهش بر روی این موضوع هستند ، می گویند ابتلای این فرد به ویروس اچ آی وی در سال 2003 مسجل شد و وی به همین علت در سال 2012 به سرطان غدد لنفاوی نیز مبتلا شد. برای درمان سرطان وی مجبور به پیوند مغز استخوان شد. اما در جریان این کار سلول های بنیادی ژن CCR5 نیز به این فرد تزریق شد که مقاومت بدن او را در برابر اچ آی وی افزایش داد.
محققان می گویند اگر شرایط این فرد برای چند ماه دیگر نیز باثبات و بدون تغییر باقی بماند، می توان امیدوار بود که او به شکلی موثر درمان شده است. پیش از این در سال 2007 نیز یک آمریکایی بستری در برلین به شیوه ای مشابه و برای درمان بیماری سرطان خون، پیوند مغز استخوان دریافت کرد و تا به امروز به زندگی خود ادامه داده است.
اکنون که عفونت اچآیوی از بدن یک بیمار پاک شده است و چند روز پیش نیز اعلام شد که این درمان روی یک بیمار دیگر جواب داده است. حالا تنها دو روز پس از اینکه پزشکان ادعا کردند که دومین بیمار مبتلا به HIV از این ویروس رها شده، یک تیم تحقیقاتی دیگر میگوید که این عفونت را از بدن یک بیمار سوم پاک کرده است و این احتمال وجود دارد که چهارمین و پنجمین بیمار نیز به زودی درمان شوند.
بر اساس یک گزارش جدید یک تیم از محققان هلندی اعلام کردهاند که توانستهاند ایدز را در بدن یک بیمار درمان کنند. این بیمار نیز تحت همان نوع پیوند مغز استخوان انجام گرفته در دو بیمار قبلی قرار گرفته است.
"آنه ماری ونسینگ" از محققان مرکز پزشکی دانشگاه اوترخت میگوید: در حال حاضر سه ماه پس از مصرف داروهای ضد ویروسی، بیوپسیها از روده و غدد لنفاوی بیمار هیچ عفونت HIV را نشان نمیدهند.
هنوز خیلی زود است که بگوییم بیمار سوم یا هر بیمار دیگری واقعاً درمان شده است یا خیر. با وجود گذشت دوازده سال پس از اعلام پاکسازی اولین بیمار از HIV هنوز نمیتوان مطمئن بود که این ویروس در حالت غیر قابل شناسایی در بدن وی مخفی نشده باشد.
البته باید توجه داشت که این روش درمان زمان بر، بسیار پیچیده و همراه با خطرات عملیاتی است و هنوز نمی توان از موفق بودن آن در صورت اجرا بر روی تمامی مبتلایان به ویروس اچ آی وی اطمینان داشت.