سویه جدید H5N6 آنفلوانزا و تشریح جزئیات برنامه کنترل آن در کشور
دکتر علی صفر ماکنعلی معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی گفت: ویروس جدید آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان که همان سویه H5N6 است، برای نخستین بار در ماه می ۲۰۱۴ مصادف با اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۳ در چین شناسایی شد که حاصل بازآرایی ویروسهای در گردش بود، در ۱۸ ژانویه یعنی حدود سه هفته پیش این ویروس در انگلستان مشاهده شد و در ۱۹ ژانویه نیز در ایرلند رخ داده است که مجموعا به ۱۲ نقطه میرسد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، دکتر علی صفر ماکنعلی معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی گفت: ویروس جدید آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان که همان سویهH5N6 است، برای نخستین بار در ماه می ۲۰۱۴مصادف با اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۳در چین شناسایی شد که حاصل بازآرایی ویروسهای در گردش بود، در ۱۸ژانویه یعنی حدود سه هفته پیش این ویروس در انگلستان مشاهده شد و در ۱۹ژانویه نیز در ایرلند رخ داده است که مجموعا به ۱۲نقطه میرسد.
وی با بیان اینکه مسیر پرندگانی که حامل این ویروس بودهاند از شمال کشور و کریدور موجود در منطقه است میگذرد افزود: پرندگان وحشی وقتی وارد منطقهای میشوند ویروس را از طریق مدفوعشان دفع میکنند که این مدفوع در تماس با سایر پرندگان قرار گرفته و بقیه را نیز آلوده میکند.
وی درباره چگونگی ردیابی و شناسایی بیماری این گونه توضیح داد: با توجه به سیستم شناسایی بیماری که از پیش طراحی کرده بودیم، تلفات از سوی همکاران محیط زیست گزارش شده و پس از انجام آزمایشهای دامپزشکی متعدد سویهH5N6 تشخیص داده و به سازمان جهانی بهداشت اعلام شد. جالب است که در سال 2006 ویروسH5N1 به ایران وارد شد و در همین تاریخ در سال جاری میلادی سویه جدید H5N6 وارد شد که نشان میدهد پترن مهاجرت پرندگان آلوده به این بیماری که در انزلی در سال ۲۰۰۶سویهH5N1 را به کشور وارد کرد، امسال با همان شیوه سویه جدید وارد شد.
ماکنعلی ادامه داد: در حال حاضر این ویروس تنها در منطقه پارک ملی حیات وحش بوجاق کیاشهر شناسایی و گزارش شده است؛ بر اساس گزارشهای واصله حدود ۱۵۰۰تلفات به وجود آمد که همه آنها دفع بهداشتی شدند و ضمن رصد مناطق اطراف کانون بیماری گزارش شده قرنطینه لازم صورت گرفته و همه چیز تحت کنترل است.
وی با بیان اینکه تاکنون تلفات سویه جدید بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان تنها در حیات وحش گزارش شده و به طیور بومی و صنعتی نرسیده است، گفت: اقدامات نظارتی و کنترلی سازمان دامپزشکی در این منطقه به شدت ادامه پیدا خواهد کرد و درصددیم اجازه ندهیم این ویروس به طیور بومی یا صنعتی نفوذ پیدا کند، چرا که هم اکنون این پارک تعطیل شده است، اما بر اساس توصیههای بینالمللی حق نداریم از طیور حیات وحش نمونهبرداری کنیم و باید طیوری که تابلوی بالینی ندارند، در صورت گزارش تلفات اقدامات آغاز شود.
وی اظهار کرد: برنامه سازمان دامپزشکی در این زمینه تحت عنوان دیدهوری فعال تشدیدی به گونهای است که ضمن داشتن حضور فعال پس از شناسایی و گزارش تلفات تشخیص در سریع ترین زمان ممکن صورت گیرد و اقدامات قرنطینهای، بهداشتی و اطلاع رسانی نیز صورت گیرد.
ماکنعلی با بیان اینکه ورود و خروج به پارک ملی بوجاق کیاشهر ممنوع شده و سیستم کنترلی و نظارتی تشدید شده است، گفت: توصیه میکنیم مردم در صورت مشاهده هر گونه تلفات غیرعادی در طیور حیات وحش، بومی و صنعتی سریعا به نزدیکترین مرکز دامپزشکی گزارش شود، از ورود به مناطقی که توسط سازمان دامپزشکی قرنطینه اعلام شده است، خودداری کنند، از بازدیدهای کنجکاوانه پرهیز کنند و مرغداران روستائیان هر گونه تابلوی بالینی مشکوک از جمله تلفات غیرعادی، کاهش مصرف دان، آب و ... را به دامپزشکی گزارش کنند و کارگران به واکسیناتورها و مرغداران در چنین شرایطی به هیچ وجه از مراکز آلوده و مناطق مشکوک بازدید نکنند و در آنجا حضور نیابند و نگه داشتن طیوری مانند اردک و ... در کنار مرغداریها بسیار خطرناک است و کارگران مرغداری و واکسیناتورها از نگهداری پرنده در داخل منزلشان خودداری کنند.