توصیههای بهداشتی رئیس انجمن متخصصان بیماریهای عفونی ایران در آستانه عید قربان
رئیس انجمن متخصصان بیماریهای عفونی ایران گفت: گوشت دام تا ۲۴ ساعت پس از ذبح باید در یخچال نگهداری شود در غیر این صورت خطر انتقال بیماری تب کریمه کنگو وجود دارد و حتما باید از مراکز تحت نظارت سازمان دامپزشکی تهیه شود.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، مسعود مردانی رئیس انجمن متخصصان بیماریهای عفونی ایران اظهار داشت: یکی از خطراتی که همه ساله در زمان عید قربان گریبانگیر مردم میشود ذبح خارج از زنجیره کشتارگاههای مجاز در کشور است.
وی نسبت به خطر شیوع بیماری تب کریمه کنگو هشدار داد و گفت: بسیاری از حجاج و افرادی که حاجی دارند، طبق سنت دیرین در این ایام دام زنده تهیه و در معابر عمومی قربانی میکنند و سپس بلافاصله گوشت آن را به عنوان نذری بین مستمندان تقسیم یا مصرف میکنند در صورتی که اگر حیوان را که خارج از زنجیره کشتارگاه و به دور از نظارت دامپزشک ذبح کنند، خطر ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو بسیار است.
مردانی افزود: طبق آمار ثبت شده طی ۲۰سال گذشته حدود ۱۴۰۰نفر به تب کریمه کنگو در کشور آلوده شدهاند که از این تعداد، حدود ۱۹۰نفر فوت کردند که بالغ بر ۱۳درصد افراد مبتلا را شامل میشود. وی دلیل عمده فوت این افراد را مواجهه با تهیه گوشت قصابی و سلاخی دام در مراکز غیر بهداشتی اعلام کرد.
مردانی اظهار داشت: سازمان دامپزشکی طبق روال همه ساله با نزدیک شدن به ایام عید قربان مراکزی را برای عرضه دام زنده سالم تحت نظارت دامپزشک برای فروش یا کشتار مجاز تعیین به هموطنان معرفی میکند.
وی افزود: در تماس افراد عادی با خون تازه حیوان، خطر ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو بسیار زیاد است و از این رو توصیه میشود هموطنان از اقدام خودسرانه برای ذبح حیوان در منازل یا گذرگاههای عمومی جدا خودداری کنند. به هیچ وجه نذورات قربانی را خارج از زنجیره کشتارگاه های سنتی و صنعتی ذبح نکنند و از محل هایی که سازمان دامپزشکی برای این امر در نظر گرفتها ستفاده نمایند.
وی توصیه کرد: گوشت قربانی را به هیچ وجه بلافاصله پس از کشتار گوشت مصرف نکنیم و حتما پس از گذشت ۲۴ساعت از کشتار قربانی، نسبت به مصرف آن اقدام کنیم چرا که در این مدت چنانچه گوشت به ویروس تب کریمه کنگو آلوده باشد، هرگونه آلودگی آن از بین خواهد رفت و مصرف آن بلامانع است هموطنان حتما در زمان تقسیم گوشت دام از دستکش یکبار مصرف استفاده کنند.
بیماری ویروسی تب خونریزی دهنده کریمه کنگو(CCHF) با گزش یک کنه از خانواده Bunyaviridae منتقل میشود و گرچه میزبان اصلی آن حیوانات است، ولی موارد پراکنده آن در انسان نیز دیده میشود. تب، درد عضلانی، گردن درد، سفت شدن بافت گردن، درد چشم، حساسیت چشم نسبت به نور، تهوع، استفراغ، اسهال، شکم درد، گلودرد، نوسانات خلقی شدید و خواب آلودگی از مهمترین علایم تب خونریزی دهنده کریمه کنگو است.